01-11-09

vrijdag 30 oktober 2009

Joepie! Op onze jaarkalender zagen we dat het morgen al vakantie is! Joepie! Maar voor we de vakantie kunnen starten moeten we natuurlijk nog eerst veel spelen, leuke dingen beleven, ... En zoals altijd start onze dat met het ochtendonthaal. Voor de praatronde had Maité iets meegebracht. Maité had thuis heel wat kranten en boekjes doorbladerd en was eigenlijk tot het besluit gekomen dat de sint bijna langs zal komen. Ze had heel wat prenten en foto's van de sint meegebracht. Jammer genoeg konden we die nog niet uithangen want het is nu nog geen tijd voor de sint. Maité, hou je blaadjes zeker bij want we zullen ze zeker kunnen gebruiken! En nog vlug iemand anders want de tijd is al bijna op! Leon had zijn "huisdiertje" meegebracht ... rarara ... zijn knuffelhondje! En Leon is ook heel druk in de weer geweest om kleuteractualiteit te zoeken want hij had een artikeltje meegebracht over de kokoskrab. Hij vertelde dat de kokoskrab kan klimmen in de bomen, zo een kokosnoot te pakken krijgt, de kokosnoot opent met zijn scharen en zo aan eten kan komen. Goed gedaan, Leon!

Na het ochtendonthaal was het tijd om te spelen in de hoekjes van de klas! We speelden in de bouwhoek (daar maakten heel wat vriendjes een lange file op de autobaan), in de computerhoek, de puzzelhoek, ...

Na de speeltijd mochten de vriendjes van groep 1 naar de computerles van meester Frederik. De andere vriendjes speelden ondertussen in de hoekjes van de klas. En juf Wendy had vandaag echt wel een leuk momentje hoor ... toen de vriendjes in de hoekjes werden verdeeld kozen Alejandro, Jana, Marlies en Julie ervoor om in de bouwhoek te spelen. Na een tijdje merkte juf Wendy op dat deze vriendjes niet aan het spelen waren maar wel de juf aan het nadoen. Zo hoorde ze Alejandro zeggen "Nee, Marlies, ik had gezegd 2 meer dan aan de andere kant. Ik had gevraagd om 6 auto's aan de ene kant te leggen. Dat is goed. Maar aan de andere kant liggen er 2 minder en ik had er 2 meer gevraagd! Dus moet je er nog bijleggen tot je er 8 hebt!" Euh, dat klonk juf Wendy wel heel bekend in de oren ... hihihi ... leuk om te zien dat de kleuters onderling de begrippen inoefenen.

Net voor de middag speelden we nog een taalspelletje in de klas. Juf Wendy hakte woordjes in stukken (vb. b-o-s) en dan moesten wij goed nadenken en zeggen welk woordje juf Wendy in stukjes had gehakt. En de winnaar van het spelletje was ... Marlies!!! Dikke duim!!!

In de namiddag was het eerst tijd voor het middagonthaal. Daarna kwam juf Greet een bezoekje brengen in onze klas. Vandaag was het immers de laatste dag dat juf Greet stage kwam lopen in onze school. We wilden haar nog eventjes bedanken voor de hulp die we kregen van haar en voor haar diensten als fotograaf! Hihihi ... Juf Wendy had een klein cadeautje gemaakt voor haar! Dank je wel, juf Greet! En omdat het de nationale knuffeldag was, hoorde er ook een knuffel bij het afscheid!

Dan was het alweer tijd voor de speeltijd en na de speeltijd zongen we nog eens ons liedje van het pukkel neuzen heksenfeest. En de kleuters mochten een optreden geven voor elkaar. En we deden het zoals de echte artiesten ... een buiging, een applaus, het liedje zingen, een buiging en nog een daverend applaus! Echte zangers en zangeressen in onze klas hoor!

Daarna was het tijd om alle spulletjes rond griezelen uit te delen om terug mee te nemen naar huis! Zoveel spulletjes dat er in onze klas lagen! En zo was het alweer tijd om afscheid te nemen. Nu was het niet "tot maandag" maar "tot na de vakantie"!

 

09:20 Gepost door juf Wendy in Thema's | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

29-10-09

donderdag 29 oktober 2009

Zoals elke ochtend, begonnen we ook vandaag weer met het ochtendonthaal. Het belangrijkste was daarbij natuurlijk de praatronde! Jana mocht vandaag de praatronde openen. Ze vertelde dat ze pannenkoeken gegeten heeft bij haar oma. Jana vindt pannenkoeken reuzelekker en ze doet er ook nog een beetje witte suiker op. Mmmm, we kregen allemaal honger! Ook Elias vertelde dat zijn oma eens pannenkoeken gebakken heeft. Hij heeft niet mogen helpen maar hij mocht ze wel opeten. Hij heeft er wel 5 gegeten met bruine suiker! Rani had dan weer iets helemaal anders te vertellen. Zij had vandaag haar nieuwe turnschoenen aangetrokken! Echt mooi hoor! En Rani had ook spookjes in een kring meegebracht met in het midden een theelichtje. Dat mogen we gebruiken tijdens het godsdienstmomentje.

Na de praatronde was het tijd om te gaan turnen met meester Pieter. Eerst mochten we buiten wat onze spieren opwarmen om dan verder te turnen in de container. Pffff, daar kregen we toch wel warm van!

Na de speeltijd was het tijd om wat te werken en te spelen. Sommige vriendjes mochten werken aan het werkblaadje van de vleermuizen (rangschikken van groot naar klein), sommige mochten een griezeltekening maken en anderen speelden dan weer in de hoekjes van de klas. Juf Wendy had ook nog een verrassing mee voor ons. Juf Ellen had thuis 2 dode vleermuizen. We mochten die vleermuizen even lenen en van dichtbij bekijken! Sommigen vriendjes vonden dit toch maar griezelig, anderen zijn dan weer gek van vleermuizen. Hé, Leon! We mochten ook nog onze griezeltekening voorstellen aan elkaar ... echte griezelige tekeningen zaten erbij. We zagen heksen op bezems, vleermuizen rondfladeren, ...

Net voor de middag was het weer tijd voor Flonflon. Flonflon had weer heel wat Franse woordjes te vertellen. Zo leerden we ons vandaag voorstellen in het Frans ... "Bonjour, je suis ...".

In de namiddag mochten we wat verder werken aan onze griezeltekening of spelen in de hoekjes van de klas. Ook het poppenhuis en de winkel waren open in de namiddag. En tegen het einde van de speelperiode was de winkel zo goed als uitverkocht. Leon deed zijn best om te kopen en Amélie D. deed haar best om te verkopen!

Net voor we naar huis gingen leerden we nog een heksenlied. Echt griezelig hoor! En dan was het alweer tijd om afscheid te nemen, ons liedje te zingen en iedereen in bed te stoppen! Tot morgen, allemaal!

 

18:03 Gepost door juf Wendy in Thema's | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

28-10-09

woensdag 28 oktober 2009

Vandaag staat er een pompoen getekend op onze kalender. Dat wil zeggen dat we vandaag pompoensoep zullen klaarmaken! Mmmm, misschien maken we er wel heksensoep van!? Wie weet ... Maar voor we aan de pompoensoep konden beginnen hadden we natuurlijk eerst het ochtendonthaal. Als alles in orde werd gebracht, sloten we het ochtendonthaal af met de praatronde. Vandaag mocht Amélie Vermeersch de praatronde openen. Ze vertelde ons dat ze thuis een mooi maar klein konijntje heeft. Het heet Pluisje en ze is er dol op! Leon had iets helemaal anders te vertellen. Hij had in de krant gekeken voor onze kleuteractualiteit en bracht een artikel mee over apen en hun emoties. Ja, ook apen zijn gevoelig als er iemand uit hun groep gestorven is. Ze zijn dan ook verdrietig. Leon vindt alvast dat de mensen geen apen meer mogen doden. Rani sloot vandaag onze praatronde af met met heksjes. Er was één grappige heks bij want zij had rode lichtjes ogen en als je op haar arm duwt dan maakt ze een gek geluid!

Na de praatronde was het dan eindelijk zover ... we begonnen aan de pompoensoep. Voor we aan de pompoensoep begonnen gaf Sita ons eerst het recept want Sita had gisteren al met haar oma pompoensoep gemaakt! Zij heeft ons vandaag met raad en daad bijgestaan! Eerst onze handen wassen (hygiëne is een heel belangrijk punt!) en dan kregen we van juf Wendy elk een stukje pompoen. Dat mochten we in kleine stukjes snijden. Opgepast voor de vingers! Tussendoor wisselden we eens van vriendjes zodat er toch wel een paar vriendjes groentjes mochten snijden. Na de pompoen was het de beurt aan de wortelen om gesneden te worden. Ondertussen sneedt juf Wendy de prei en de uien in fijne stukjes. Eens alle groentjes gesneden waren begon het pas. We nestelden ons in de onthaalkring en juf Wendy begon de pot op het vuur te plaatsen. Ze deed er wat boter in en als die bruin was mochten de uitjes erbij. Zo'n rare geluidjes als je die uien in de boter deed ... Als de uitjes wat lichtbruin waren mocht er 2 liter water bij en dan al onze groentjes (veel pompoen, aardappelen, wortelen en prei). Nu kon ons soepje wat koken en wij konden gaan spelen want het was immers al speeltijd!

Na de speeltijd was onze soep bijna klaar. Juf Wendy deed er nog 4 blokjes kippenboullion bij, wat laten rusten en dan mixen!!! Oren dicht en daar gaan we dan! En als laatste deed juf Wendy er nog een doosje room bij. Nu hebben we echte pompoenroomsoep gemaakt! Mmmm, zou ze lekker zijn? Net toen de soep klaar was kregen we al bezoek in onze klas. Juf Gina (de turnjuf van het 1ste kleuter) kwam eens kijken wat wij aan het uitsteken waren. Het rook al heel lekker in de gang en ze volgde de geur. Het 1ste tasje soep ging dus naar juf Gina. Daarna gingen we met z'n alle naar de refter waar we allemaal wat pompoensoep dronken. Mmmm, dat was lekker! En zeker omdat we die soep zelf gemaakt hebben!! Alle juffen kregen een tasje van onze soep, zelfs meneer de directeur vond de soep lekker! Een dikke duim voor onszelf! Hihihihi ...

En dan was het al bijna middag. Tijd om onze jas aan de trekken, onze boekentas te nemen en te zeggen "tot morgen, allemaal"!

17:04 Gepost door juf Wendy in Thema's | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

27-10-09

Onze cadeautjes voor de grootouders

Met veel fierheid mochten wij vandaag eindelijk ons cadeautje voor onze oma's en opa's afgeven. We hebben lang moeten zwijgen maar nu zijn we heel trots om alle memoborden aan jullie te tonen ...

19:12 Gepost door juf Wendy in Thema's | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

dinsdag 27 oktober 2009

Vandaag is het de grote dag! Joepie! Joepie! Joepie! De oma's en opa's komen deze namiddag naar onze klas! Wat zijn we allemaal zo blij. Maar voor de oma's en opa's aankomen is er nog veel werk aan de winkel. Dan maar beginnen met het ochtendonthaal!?

Eerst kijken we wie er wat eet op school, wie er in onze klas aanwezig is, de kalenders in orde brengen, ... en natuurlijk niet te vergeten ... de praatronde! Jennifer had heel wat spulletjes meegebracht. Die mocht ze eventjes lenen van haar oma! Bedankt, lieve oma van Jennifer! Ze had een heksje meegebracht, een pompoentheelichtje, ... Leuk! Aaron vertelde wat over zijn oma. Ze had in het ziekenhuis gelegen omdat ze rugpijn had. Gelukkig is het nu al heel wat beter en mocht ze gisteren naar huis! Margaux mocht de praatronde afsluiten. Zij vertelde ons over de boswandeling die zij gemaakt had. Ze had zelfs een kastanje meegebracht!

Na het ochtendonthaal kwam meester Pieter ons al halen voor de turnles! En terwijl wij gingen turnen, mocht juf Wendy onze klas in orde zetten ...

Na de speeltijd mochten we nog wat spelen in de hoekjes van de klas, knutselen met de vrije knutseldoos of ons werkblaadje met de vleermuizen maken.

En dan was het eindelijk zover ... deze namiddag mogen we de grootouders verwelkomen in onze klas! Maar eerst hadden we nog wat tijd om te kijken wie er in ons klasje aanwezig was en nog vlug een toiletbezoek brengen. Juf Greet (onze fotograaf van dienst) mocht ons ook nog een verhaaltje van Lotje vertellen! Je hebt dat echt prachtig gedaan hoor, juf Greet! En daar kwamen onze oma's en opa's aan ...

Toen kwam meneer de directeur ons halen. We mochten allemaal naar buiten voor zijn speech. Na de speech mochten de kleuters en ouders met het kentekentje van het lieveheersbeestje mee naar de klas. De andere kleuters en grootouders mochten ondertussen een tasje koffie drinken en een stukje cake eten. Mmmm!

In de klas begonnen we de namiddag met ons onthaallied ... Dag, dag, dag! Welkom in de kring! Dag, dag, dag! Zit en zing ... Na ons lied mochten we onze oma's en opa's voorstellen aan de juf Wendy en dan was het tijd om onze favoriete grootouder in de kring te roepen want die grootouder mocht het memoriespel meespelen. En toen begonnen we te spelen ... spannend wie zou er winnen!? En ja hoor, wij deden zo ons best dat we gewonnen zijn! Joepie! Dan mochten we nog eens ons versje voor oma en opa opzeggen. En als afsluit mochten de oma's en opa's nog eens rondkijken in de klas. En natuurlijk niet te vergeten ... op de foto!!!

Toen werd er gewisseld. De grootouders en kleuters met de paddenstoel als kentekentje mochten nu naar de klas en de anderen mochten nu genieten van een tasje koffie en een gebakje! Ook nu begonnen we weer met een onthaalliedje, daarna voorstellen van de grootouders, kiezen van een grootouder om het memoriespel mee te spelen en dan het memoriespel spelen. Wie zal er nu winnen? Oei, na 1 spelletje was het gelijkstand! Dan maar een tweede spelletje. En ja hoor, ook nu wonnen we weer het memoriespel! Wat zijn we toch wel goed!! Na het spel zegden we nog ons versje op en dan nog een rondleiding in de klas. En niet te vergeten ... op de foto!!!

Net voor we naar huis gingen deden we nog een leuke activiteit buiten. De opa's en oma's van tegenwoordig zijn nog fit en zitten nog vol pit. Daarom dansten we samen de hoki poki! Daar gaan we dan ...

Als afsluit van onze leuke namiddag kregen de grootouders nog een cadeautje van ons. Het is een memobord met opa en oma erop (zelfgetekend). Dit memobord kunnen opa en oma gebruiken om alle belangrijke dingen op te noteren of om de boodschappen op te schrijven! Veel plezier ermee!

Wij willen ook nog een grote "dank je wel" zeggen aan juf Greet! Zij heeft vandaag fantastische foto's genomen en zonder haar konden wij nu niet genieten van deze prachtige herinneringen! Bedankt! Een dikke kus van ons allemaal! -x-

18:05 Gepost door juf Wendy in Thema's | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

26-10-09

maandag 26 oktober 2009

Joepie! Vandaag starten we met het nieuwe thema "Griezelen". Wat waren we in form deze ochtend ... We zagen het alweer helemaal zitten! Maar voor we konden vertellen over onze meegebrachte spulletjes moesten we natuurlijk eerst het ochtendonthaal doen. Eerst brachten we het takenbord in orde. Iedereen kreeg een nieuw taakje voor deze week. Daarna eens kijken wie er wat eet op school, wie er in onze klas aanwezig was, de kalenders in orde doen, ... en dan de praatronde! Wat hadden we veel spulletjes meegebracht!

Marlies mocht de praatronde openen. Zij had heel wat prenten meegebracht rond griezelen, heksen, ... De prenten kregen een mooi plaatsje aan ons bord! Daarna was het de beurt aan Leon. Hij had een pompoenhoed meegebracht! Zo leuk en grappig! Leon vertelde ook nog dat hij vorig weekend heeft mogen paardrijden. Daarom had hij ook een knuffelpaard meegebracht. Hij was er echt fier op! Jelien had ook heel wat spulletjes meegebracht rond ons nieuwe thema. Ze had een heksencape en een griezelig masker mee en dan ook nog een heksje aan een paraplu. En het heksje kan geluid maken! Aaron vertelde over zijn uitstapje naar Plopsaland en Amélie had ook heel wat prenten meegebracht! En Elias mocht de praatronde afsluiten met zijn mooie pompoen! Wat heb je dat goed gedaan, Elias!

Na de praatronde was het tijd voor een waarneming ... een waarneming van de vleermuis! Juf Wendy heeft thuis een echte vleermuis, hij is wel al dood maar omdat de vleermuis niet zo stevig meer is, kon ze hem niet meebrengen naar de klas. Jammer! Gelukkig had ze we iets anders meegebracht ... rarara ... een vleermuis uit stof! We leerden over het voedsel, de slaapplaats, hoe ze slapen (ondersteboven), wanneer ze slapen, hoe ze eruit zien, hoe ze met elkaar communiceren, ... Nu zijn we wel echte vleermuizenspecialisten!

En dan was het alweer tijd voor de speeltijd! Na de speeltijd kregen we bezoek van juf Ilse. Juf Ilse komt na de kerstvakantie stage lopen in onze klas en vandaag kwam ze zich even aan ons voorstellen en ze bleef ook wat in onze klas om wat mee te spelen! Leuk!

We maakten ook wat spookjes om onze klas te versieren voor het grootouderfeest. Met wat krantenpapier en een stukje wit laken kan je al heel wat doen! Griezelig! De andere vriendjes speelden naar hartelust in de hoekjes van onze klas, dansten wat in de kring of maakten een werkblaadje rond vleermuizen (rangschikken van groot naar klein).

Net voor de middag was het weer tijd om Flonflon zijn zegje te laten doen! We herhaalden nog even kort het verhaal en we beluisterden het liedje "C'est la fête de Filou". En we zongen uit volle borst mee ...

Na de middag was het eerst tijd voor het middagonthaal en daarna voor het godsdienstmomentje. Tijdens het godsdienstmomentje staken we vandaag niet 1 maar 3 kaarsjes aan. Gezellig! We hadden het over Allerheiligen en Allerzielen. Na het godsdienstmomentje was het tijd om nog wat spookjes te maken en te spelen in de hoekjes. In de poppenhoek hebben we ons verkleed in echte heksen! Lieve heksen wel te verstaan!

Net voor we naar huis gingen vertelde juf Wendy nog het verhaaltje van "Lotje en de heksenprinses". Lotje is een lief heksje dat allerlei avonturen beleefd en in dit verhaaltje ontmoette ze de circusheks, de bootheks en de ballonheks. En dan was het alweer tijd om Obe, Porsinette en Flonflon in bed te stoppen en ons liedje te zingen. Tot morgen, allemaal!

 

18:20 Gepost door juf Wendy in Thema's | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

24-10-09

vrijdag 23 oktober 2009

Vandaag was het de laatste dag dat we werkten rond oma en opa. En juf Wendy heeft al een beetje verklapt was het volgende week zal worden ... "Griezelen". Maar juf Wendy vertelde ook dat het lieve spookjes en heksjes zullen zijn waarvan we zullen leren. Zo hoeven we zeker niet bang te zijn! Maar natuurlijk is dat maar voor volgende week. Vandaag hebben we nog heel wat werk voor de boeg! Zo begonnen we ook vandaag weer met het ochtendonthaal. Wie eet er op school, wie is er in de klas aanwezig, de kalenders in orde brengen, ... en natuurlijk ook de praatronde! Rani mocht vandaag de praatronde openen. Dat wil zeggen dat zij mag beginnen. Ze had een tekening meegebracht. Die heeft ze niet zelf getekend maar wel haar nichtje. Die is wel al veel groter dan Rani, ze zit zelfs al in het 7de leerjaar (!!). En omdat de tijd bijna op was kon er nog 1 iemand vertellen dat Rani koos Arthur eruit. Hij vertelde dat hij morgen een match moet spelen. Hij weet nog niet wie er zal willen maar hij hoopt natuurlijk dat zijn ploeg zal winnen! Wij duimen alvast mee met jou, Arthur! En laat ons maandag zeker weten hoe het geweest is hé! Na de praatronde lagen er nog wat spulletjes in de kring. Zo had Alejandro deze griezelmaskers meegebracht voor ons volgende thema ... eventje uitproberen! Hihihi ...

Na de praatronde mochten we verder werken aan onze tekening van oma en opa en mochten we erover vertellen. Juf Wendy schreef ons verhaaltje dan op de tekening. Natuurlijk mochten we ook in de hoekjes van de klas spelen.

Na de speeltijd was het computerles voor groep 1. Oeps, de bus was een beetje te laat maar gelukkig zagen we opeens meester Frederick. Joepie! De computerles gaat gelukkig toch door! Ondertussen mochten de vriendjes die achterbleven in de klas wat spelletjes spelen met juf Wendy. We zochten rijmwoordjes, hakten woorden in stukken en plakten ze daarna weer aan elkaar, ...

Na de middag kregen we hulp in onze klas. Juf Greet kwam ons wat helpen met het inpakken van de cadeautjes voor de grootouders! Een dikke dank je wel juf Greet! Je bent een echte schat!

Natuurlijk moesten wij wel nog wat wekren hé! We hadden eerst ons ochtendonthaal. Daarna oefenden we nog wat verder op de begrippen "evenveel", "1 meer", "1 minder", ... Volgende week komt juf Nathalie eens kijken of we dat al goed kunnen. Oefenen maar! Dan was het al tijd voor de speeltijd en na de speeltijd ... Joepie! Dan mochten we eventje buiten spelen! Jammer genoeg konden we niet zo lang buiten spelen omdat het een kortere dag was ... Tot volgende week allemaal!

 

10:30 Gepost door juf Wendy in Thema's | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

22-10-09

donderdag 22 oktober 2009

Deze ochtend was er geen feest in onze klas ... 't ja, als er niemand jarig is! Dan maken wij er toch gewoon een leuke dag van hé!? Maar voor we leuke activiteiten kunnen doen moeten we natuurlijk eerst het ochtendonthaal doorlopen. We kijken wie er op school eet, zingen ons onthaallied, kijken wie er in de klas is, zorgen dat de kalenders in orde zijn, ... en dan is het weer tijd voor de praatronde. Wout mag vandaag de praatronde openen. Hij vertelde ons dat hij thuis de film van Cars heeft en dat Frank de slechterik van het spel is. Juf Wendy snapte er niets van maar de andere jongens van de klas waren onmiddellijk mee. Toen Wout uitverteld was mocht hij de volgende kiezen om te vertellen, een meisje. En het werd ... Jelien! Zij had vandaag een speciaal kaartje met een konijn erop meegebracht. En als je het kaartje draait dan beweegt het konijntje! Leuk! Leon was de volgende ... hij was nog altijd niet uitverteld over zijn reisje naar Center Parcs. Hij vertelde over het zwembad, het diepe en het ondiepe en de wilde glijbanen! Als laatste was Angy aan de beurt. Zij had een ketting meegebracht die te klein is voor haar. Maar geen probleem, de oplossing is dat ze hem nu als sierraad in haar haar gebruikt! Wat is onze Angy toch een creatieve meid! En ja hoor ... daar stak meester Pieter zijn hoofd al in onze klas. Tijd voor de turnles!!! Joepie!!!

Na de turnles was het al tijd voor de speeltijd. Na de speeltijd mochten we een tekening maken rond oma en opa. Juf Wendy schreef erbij wat we getekend hebben en waarom. Ondertussen mochten de andere vriendjes in de hoekjes van de klas spelen.

Net voor de middag herhaalden we nog even ons versje voor oma en opa. Sommige vriendjes kunnen het al goed uit hun hoofd maar anderen zullen nog veel moeten oefenen hoor!

Na de middag was het tijd voor het middagonthaal en daarna voor het godsdienstmomentje. Juf Wendy vertelde vandaag het 2de deel van het verhaal "De ballonreis". Hoe zou het verhaal nu aflopen? Zal opa sterven? En ja hoor, jammer genoeg was het een triestig einde. Opa is gestorven, het jongentje had veel verdriet maar hij maakte toch nog een mooie tekening voor zijn opa!

Na het godsdienstmomentje werkten we verder aan onze tekening en speelden we ook nog in de hoekjes. In de poppenhoek was het vandaag één en al oma en opa. Jelien verkleede zich in een echte oma en oma Julie die ging boodschappen doen bij winkelier Leon. Hihihi ... juf Wendy had zo haar binnenpretjes!

Net voor we naar huis gingen leerden we nog het liedje "Bij oma en opa". In het liedje wordt er gezongen over leuke activiteiten die wij bij oma en opa kunnen doen o.a. wandelen, in de bomen klimmen (maar wel heel voorzichtig), boekjes lezen, ... En toen was het tijd om naar huis te gaan. Tot morgen allemaal!

 

18:54 Gepost door juf Wendy in Thema's | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

21-10-09

woensdag 21 oktober 2009

Joepie! Joepie! Joepie! Wat was Maité fier deze ochtend, ze is vandaag immers jarig! Maar toen we in de klas kwamen zagen we wel iets raars. Iemand had de verjaardagsstoel ingepalmd ... Obe! Is Obe ook jarig vandaag? Daar wisten wij niets van! Even vragen ... Maar nee hoor, Obe die wil vandaag ook heel graag jarig zijn, net als Maité maar zo gaat het niet. De verjaardagsstoel werd vandaag de stoel voor Maité en natuurlijk kreeg ze ook een kroon op haar hoofd!

Natuurlijk hadden we ook heel wat werk vandaag. Eerst kijken wie er in onze klas was, dan de kalenders in orde doen, de daglijn overlopen, ... De praatronde die werd vandaag geopend door onze jarige Maité. Ze vertelde dat ze vandaag 5 jaar is en dat ze vanavond wel nog een cadeautje zal krijgen van haar papa. Wat zou dat zijn? Wij zijn alvast heel nieuwsgierig! Leon had dan weer een aapje mee, nee, geen brave aap maar een hele wilde agressieve aap! Oei, moet die in onze klas blijven? Leon vertelde dat hij dat aapje gekregen had toen ze op reis waren in Center Parcs. Sita vertelde ons wie er naar haar verjaardagsfeestje zal mogen gaan. En Alejandro liet ons weten wat hij allemaal had van Cars. Auto's, films, puzzel, ... Hij is er echt dol van! Als laatste was Jennifer aan de beurt. Zij vertelde ons ook wie er naar haar verjaardagsfeestje al mogen gaan ...

Na de praatronde was het tijd om de verjaardag van Maité te vieren. Er werd gezongen (zelfs in het Engels en het Frans), vuurwerk gemaakt, gekust, applaus gegeven, ... Het werd een klein feestje in onze klas! En wat vonden we het leuk toen we zagen wat we kregen van Maité! Dank je wel voor de lekkere snoepjes!

En toen was het al tijd voor de speeltijd. Na de speeltijd mochten we wat spelen in de hoekjes van onze klas. Er werden kettingen gemaakt van prachtige parels, spelletjes gespeeld, in boeken gekeken, ... En toen was het al tijd om naar huis te gaan! We kregen nog allemaal een snoepje van Maité en daar waren de mama's/papa's/oma's/opa's al! Tot morgen allemaal!

 

14:53 Gepost door juf Wendy in Thema's | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

20-10-09

dinsdag 20 oktober 2009

Deze ochtend ruilden juf Wendy en meester Jelle van stoel. Zo mocht meester Jelle het ochtendonthaal doen in onze klas. En ja, hij deed het wel goed hoor! Jammer, want het is de laatste dag dat hij kwam. Gelukkig komt hij na de vakantie nog eens terug naar onze klas! Het onthaalliedje zongen we met juf Wendy maar vanaf dan was het de beurt aan meester Jelle. We keken wie er in onze klas was, we zorgen ervoor dat de kalenders in orde waren, ... En dan was het tijd voor de praatronde. Wout had iets bij om aan de andere vriendjes te tonen. Hij had een hartje gemaakt met strijkparels! Sjiek gedaan, Wout! Jennifer was heel trots toen ze ons haar nieuwe slijper toonde! Nu zal ze nog mooier kunnen kleuren. Als laatste was Arthur aan de beurt. Hij vertelde ons heel wat over tractors. Ja, Arthur is er echt gek van! En toen, toen was het alweer tijd om te gaan turnen met meester Pieter!

Terwijl wij aan het turnen waren kreeg juf Wendy bezoek in de klas van een oma en een opa. De kleuters van juf Ellen hadden zich verkleed en ze kwamen zich eens tonen. Juf Wendy zei wel dat het nog een fitte oma en opa waren! Hihihi ...

Na de speeltijd mochten we onze stamboom afwerken. We hadden gisteren de boom geschilderd en nu mochten we onszelf, mama, papa en onze grootouders tekenen. Dan in de juiste rangorde leggen en klaar zijn wij! Dikke duim voor onszelf!

Net voor de middag hoorden we het 2de deel van het verhaal "La fête de Filou". We leerde ook enkele nieuwe Franse woordjes (o.a. fête, un gateau, un ballon, rouge, ...). Voor je het weet spreken we vlotter Frans dan onze mama's en papa's!

Na de middag was het eerst tijd voor het middagonthaal en dan het godsdienstmomentje. Vandaag vertelde juf Wendy het 1ste deel van het verhaal "De Ballonreis". Het gaat over een jongentje dat zijn opa supertof vindt. Ze doen zoveel samen en ze denken ook wel eens aan oma, die al gestorven is. Maar dan ligt opa opeens in het ziekenhuis. Spannend, hoe het verhaaltje eindigd!?

Na het godsdienstmomentje mochten er vriendjes verder werken aan hun stamboom en de andere vriendjes mochten in de hoekjes van de klas spelen. Meester Jelle die had zich genesteld in de puzzelhoek. Hij keek wie er stempels en/of stickers verdiende! Puzzelen was ineens heel aantrekkelijk met een meester erbij. Meester Jelle kreeg zelfs een liefdesverklaring van Jennifer en Angy. Verliefde kleuters! Hihihi ...

Net voor we naar huis gingen vertelde meester Jelle nog eens het verhaaltje van Jip en Janneke. Gisteren werden we de hele tijd gestoord door de fotograaf van de krant maar nu waren we een en al oor. En toen was het alweer tijd om naar huis te gaan. Bedankt meester Jelle voor je hulp en leuke momenten en we kijken er al naar je stageperiode!

 

18:34 Gepost door juf Wendy in Thema's | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

19-10-09

maandag 19 oktober 2009

Toen we deze ochtend in onze klas binnen kwamen zagen we dat we bezoek hadden. Vrijdag had juf Wendy ons verteld dat meester Jelle naar onze klas zou komen. Vandaag en morgen komt hij eens kijken wat wij allemaal doen en wie wij allemaal zijn. En ja, nu was hij in onze klas! De meisjes sloten hem direct in hun hart! Ja, nu het eens een meester is! Hihihi ... Maar het is niet omdat er nu een meester in onze klas was dat we niets meer moesten doen. Nee! We zongen ons onthaalliedje uit volle borst, we pasten het takenbord aan, we keken wie er in onze klas was, we pasten de kalenders aan, ... en dan was het tijd voor de praatronde. Elias mocht vandaag de praatronde openen. Hij had een foto meegebracht. Maar wat stond erop? Elias vertelde ons dat hij in het weekend heeft mogen meerijden met een aardappelmachine. Hij mocht vooraan in de tractor van boer Paul zitten! Wat was hij blij en fier! Daarna was het de beurt aan Marlies. Zij had ons Porsinetje terug mee naar de klas maar ze had ook een mooie foto van pater Damiaan gevonden in het tijdschift Dopido. Mooi, de foto kreeg een mooie plaats in ons godsdiensthoekje! Arthur was dan weer super enthousiast over een tekening. We konden wel de tekening niet zien want ze was in een rolletje ... en wat zou erop staan ... de sint!! Arthur heeft dit weekend naar een feestje van Tijs geweest in Gent en daar had zijn mama de sint getekend en Arthur mocht hem inkleuren. De prent hangt nu in onze klas. Jelien had dan weer een sprookjesboek van "De Schone slaapster" meegebracht. Iedereen is super benieuwd naar het verhaal. Alejandro had een tekening mee om te laten zien aan iedereen. Maar juf Wendy had ook iets van Alejandro gevonden ... hij stond in de krant! Ja, toen zijn zusje geboren werd mocht hij, samen met zijn mama, papa en zus op de foto! Juf Wendy heeft dit gezien en nu hangt de foto aan ons bord! Als laatste was Sita aan de beurt. Zij vertelde ons over een meneer van een café en dat ze die meneer kennen ... Het was een raar verhaaltje maar we luisterden aandachtig!

Toen was het tijd om de avonturen van Porsinetje te lezen! Ja, zo te zien en te horen heeft Porsinetje de tijd van haar leven gehad bij Marlies! Amai, was dat een leuk weekend! En volgende week is het aan de beurt aan Jelien. Dan gaat zij Porsinetje eens verwennen.

Na al dat babbelen en luisteren was het al speeltijd! Joepie! Even een frisse neus halen buiten. Na de speeltijd mochten we aan de slag met bruine en groene verf. Wat zouden we maken? Rarara, ja, een boom. Maar geen gewone boom! Een stamboom! Vandaag maken we de boom en morgen maken we onze familieleden.

Net voor de middag oefenden we even de begrippen "evenveel", "1 meer", "1 minder", ... Deze begrippen moeten we goed kennen en kunnen gebruiken want in het 1ste leerjaar hebben we dat echt wel nodig. Dus, mama's en papa's, als jullie even tijd hebben mogen jullie steeds die begrippen even met ons inoefenen!

Na de middag hadden we eerst het middagonthaal en daarna mochten we verder werken aan onze stambomen. Het waren echt prachtexemplaren! We speelden natuurlijk ook in de hoekjes van onze klas en meester Jelle ... die ontfermde zich in de puzzelhoek! Er lagen wat nieuwe puzzels en we verdienden naar hartelust heel wat stempels!

Net voor we naar huis gingen vertelde meester Jelle ons een verhaaltje van Jip en Janneke. En toen opeens ... "klop klop klop" op onze deur! De Sint? Juf Ann? De directeur? NEE!! Een fotograaf van de krant het Wekelijks Nieuws! Hij wou een foto van ons nemen en dan mochten wij zeggen wat we later willen worden ... dierenarts, balletdanseres, boer, juf, ... Joepie, als alles goed verloopt, staan we vrijdag in de krant!! En ja, toen was het alweer tijd om afscheid te nemen, Obe en Porsinet in bed te stoppen en "tot morgen" te zeggen!

 

17:18 Gepost door juf Wendy in Thema's | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

16-10-09

vrijdag 16 oktober 2009

Deze ochtend had Obe een belangrijke vraag voor ons. Wat zou dat kunnen zijn? Hij vroeg ons af waarom sommige kleuters hun oma en/of opa een gekke naam gaven (vb. opa Brutus, oma zee, opa roesbrugge, ...)? Hoe komen de kleuters daaraan? Alle vriendjes vertelden elkaar hoe ze hun oma en opa noemden en waarom ze die naam gekregen hadden. Zo vertelden Amélie en Arthur dat hun opa en oma een hond hebben die Brutus noemen en daarom zeggen ze oma Brutus en opa Brutus. Sita vertelde dat ze een oma en opa zee had omdat die bij de zee wonen. Ook Gwenaëlle heeft een oma zee omdat ze in Blankenberge woont! Obe vond het allemaal maar een beetje gek hoor!

Maar natuurlijk hadden we ook heel wat werk deze ochtend. Eerst eens kijken wie er op school eet, wie er in onze klas is, de kalenders in orde doen, ... En dan de praatronde! Joepie! Maar de tijd was bijna op dus ... vlug vlug! Sita mocht vandaag de praatronde openen. Zij vertelde ons van de wandeling naar het bos. Ze was samen met haar ouders en broer naar het bos geweest. Ook hun hondje mocht meegaan. In het bos was er een lange brug. Waarvoor zou dat geweest zijn? Sita heeft ook nog kastanjes gevonden. Dan was het vlug de beurt aan Leon. Hij had zijn mini-Porsinetje meegebracht. Hij vindt het zo lief en slaapt zelfs erbij! Hihihi ... en Arthur mocht de praatronde afsluiten met iets speciaals. Gisteren vertelde hij vol enthousiasme over zijn nieuwe voetbalschoenen met topjes aan en nu had hij ze meegebracht om ze aan iedereen te laten zien! Mooi!

Na de praatronde was het tijd om de laatste hand te leggen aan ons cadeau voor de grootouders. En nee, we kunnen nog altijd heel goed zwijgen! Het blijft een geheim! Natuurlijk waren er ook vriendjes die in de hoekjes van de klas speelden. Zion, Aaron en Wout legden zich vandaag toe op het maken van een kunstwerk met parels! Ze vonden het echt super. Arthur die vond het dan wel weer super leuk om een raceauto te maken met magneetjes. Jelien vond het bord superleuk vandaag! En zo was iedereen druk in de weer met spelen en/of werken.

Na de speeltijd was het computerles voor groepje 1. Joepie! Terwijl de helft van de klas naar de computerles was speelden wij in de klas een taalspelletje. Zoek een woordje dat rijmt op ... rood, geel, blauw, ... Zo herhaalden we nog eens de kleuren en vonden we ook verschillende rijmwoordjes (eindrijm). Al was dat voor sommige toch nog moeilijk!

Na de middag mochten we nog naar hartelust verder spelen en/of werken. En de meisjes van ons klasje hadden iets leuks bedacht. Zij wilden graag eens iets anders dan spelen in de hoekjes. En zo werden ze de nieuwe K3! Een applaus voor Maité, Angy en Marlies! En zo kregen we de rest van de namiddag alle K3-hits te horen! Echte zangeressen in onze klas hé! En zo was het alweer vlug tijd om afscheid te nemen van elkaar! Een prettig weekend allemaal en Marlies, zorg goed voor Porsinette! Tot maandag allemaal!

 

18:33 Gepost door juf Wendy in Thema's | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

15-10-09

donderdag 15 oktober 2009

Na een dagje vakantie waren we deze ochtend allemaal paraat in ons klasje! Iedereen was fris en monter behalve onze Obe ... die lag nog te snurken maar geen probleem. Wij hadden toch nog turnles dus Obe mocht wat langer slapen vandaag.

Maar voor het turnles was, hadden we eerst nog wat werk voor de boeg. We keken eerst wie er op school eet en wie niet, dan zongen we ons onthaalliedje, namen we de aanwezigheden op (juf Wendy slikt nu telkens de 1ste letter van onze naam in zo krijgen we nu namen als otte, ilan, mélie, ... en wij moeten dan de naam raden), deden we de kalenders in orde, ... En dan was het weer tijd voor onze praatronde. Vandaag mocht Maité de praatronde openen. Zij had haar Porsinetje van thuis meegebracht. Haar Porsinetje was ook nog aan het slapen in zijn wiegje. Schattig! Iedereen mocht eens aaien over haar hoofdje! Daarna was Arthur aan de beurt. Hij vertelde dat hij bijna mag gaan slapen naar zijn opa en oma. Wat kijkt hij er al naar uit! Als laatste was Jelien aan de beurt. Zij liet ons weten dat ze zaterdag gaat zwemmen. Ze kijkt er ook al naar uit want dan mag ze in het water spelen met haar mama! Joepie! En dan kwam meester Pieter al binnen in onze klas! Tijd voor onze turnles!

Na de turnles was het al speeltijd en na de speeltijd mochten we stap 2 doen voor ons werkje voor het grootoudersfeest! Het zal echt fantastisch worden maar we hebben er dan ook al heel veel aan gewerkt hoor! Natuurlijk waren er ook vriendjes die in de hoekjes van de klas speelden.

Net voor de middag was het tijd voor onze Flonflon. Vandaag hoorden we een nieuw verhaaltje "C'est la fête de Filou". Fiston, Camille en Filou zijn aan het spelen. Ze spelen mama, papa en kindje. Hoewel Filou helemaal geen kindje is maar wel een hond. Ze verzinnen dat Filou jarig is en doen allerlei gekke dingen met hem. Hoe zal dat aflopen? Spannend!

Na de middag was het weer tijd voor het onthaal en het godsdienstmomentje. Tijdens het godsdienstmomentje mochten een aantal kleuters vertellen wat ze zo leuk vinden aan of bij hun grootouders. Sommige vinden het heel leuk als oma of opa een verhaaltje voorleest of als ze samen op uitstap gaan. Kortom, iedereen vindt zijn of haar grootouders super tof! En daarom hebben we God "Dank je wel" gezegd!

Toen was het tijd om verder te werken aan ons cadeautje en om te spelen in de hoekjes van de klas. Vandaag waren er veel kleuters bezig met het maken van kunstwerkjes (met parels, met noppers, op papier, ...). We zijn echte kunstenaars!

Net voor we naar huis gingen herhaalden we nog even enkele begrippen (onder, op, naast, voor, achter, ...) aan de hand van een liedje. Porsinetje stapt rond onze stoel en waar blijft ze dan staan? Op de stoel? Onder de stoel? Naast de stoel? En zo vloog onze dag weer voorbij! Tot morgen allemaal! Au revoir!

 

18:09 Gepost door juf Wendy in Thema's | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

13-10-09

dinsdag 13 oktober 2009

Deze ochtend was Obe heel benieuwd naar onze opa's en oma's, maar wij waren ook heel benieuwd naar de opa en oma van Obe. Hij vertelde dat die in een ver land wonen, maar hoe dat land noemt wist hij niet meer. Na ons gesprekje met Obe was het tijd om te kijken wie er in onze klas was vandaag, de kalenders in orde te brengen, de daglijn te overlopen, ... En dan was het tijd voor de praatronde. Vandaag mocht Julie de praatronde openen. Julie had een prentje mee van een speciale strijkplank. Die had ze gevonden in een speelgoedboekje. Ze zal ze vragen aan de Sint, maar heeft de Sint wel zo'n speciale strijkplank? Daarna was het de beurt aan Leon. Leon vertelde ons wat meer over zijn 4 kippen en 1 haan. De haan is de papa en de 4 kippen zijn de mama's. Als het Pasen is (oei, dat is nog lang) dan zullen er misschien kuikentjes zijn!? Wie weet!? Margaux mocht de volgende op de praatstoel zitten. Ook zij vertelde ons wat meer over haar kuikentje Sara. Het is geen echt kuikentje meer maar tussen een kuikentje en een kip. Of wordt het een haan? Margaux wist het niet meer. Arthur had dan weer iets helemaal anders te vertellen. Hij had iets meegebracht uit de krant om bij ons rubriekje "kleuteractualiteit" te hangen. Hij had prentjes van pater Damiaan uitgeknipt en die hangen nu aan ons bord. Ook zijn zus Amélie had prenten en foto's van pater Damiaan meegebracht. Leuk!! Zo vult ons hoekje "kleuteractualiteit"!

Na de praatronde was het tijd om te gaan turnen met meester Pieter. We vonden het echt super leuk! En na de turnles was het tijd voor de speeltijd! Joepie!

Na de speeltijd werkten we verder aan ons cadeau voor de grootouders. Nee, ook vandaag verklappen we niet wat het zal worden! Hihihi ... zip toe en ons geheim blijft bij ons! We speelden ook in de verschillende hoekjes van ons klasje en juf Wendy had ook een opdrachtje mee. We moesten dezelfde figuren zoeken op een werkblaadje! We deden echt ons uiterste best! Dikke duim voor onszelf!

Net voor de middag was het tijd voor een taalmomentje. Nu we werken rond oma en opa horen we veel de letter "o". Maar wie weet er nog woorden die beginnen met de letter "o"? Olifant, open, opstaan, opa, Obe, Otis, ... Allemaal woorden of namen die beginnen met de "o". We zochten ook nog heel wat woorden met de letters "m" en "t".

Na de middag was het tijd voor het middagonthaal en het godsdienstmomentje. Tijdens het godsdienstmomentje hoorden we een verhaal over Jasper die een vaasje maakte voor zijn opa en zijn oma want ze zijn de allerliefste van de hele wereld! Ja, en ook onze opa en oma zijn de allerliefste van de hele wereld! Na het godsdienstmomentje mochten de laatste kleuters hun cadeau voor de grootouders afwerken en mochten we in de hoekjes spelen. Ook de poppenhoek en de winkel waren open. En ja, we hebben ons naar hartelust verkleed in oma en opa ... hihihi ... wat moest juf Wendy lachen met ons!

En net voor we naar huis mochten leerden we ons versje voor de oma's en de opa's. Nu kennen we het nog niet zo goed maar wacht maar af ... En dan was het alweer tijd om naar huis te gaan. Vandaag was het niet "tot morgen" maar "tot donderdag" want morgen is er immers geen school! Geniet van jullie vrije dag!

 

18:17 Gepost door juf Wendy in Thema's | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

12-10-09

maandag 12 oktober 2009

Vandaag begonnen we met een nieuw thema "Mijn allerliefste oma en opa". Wat hadden onze vriendjes weer heel wat foto's en spulletjes meegebracht om van onze klas een echte oma-en-opa-klas te maken! Leuk! Maar eerst was het natuurlijk tijd om te kijken wie er in onze klas was, de taken te herverdelen, de kalenders in orde te brengen, de daglijn te overlopen, het dagboek van Porsinette te lezen (ja, want Porsinette had het weekend bij Leon doorgebracht en we wilden echt wel haar avonturen weten), ... En dan was het tijd voor ... de praatronde!

Jana mocht vandaag de praatronde openen. Ze had een armband meegebracht, speciaal gemaakt voor de baby van juf Ann. Maar zal het wel een meisje worden? Dat wordt afwachten! Wij zijn alvast heel benieuwd! Daarna was het de beurt aan Gwenaëlle. Zij had heel wat tekeningen meegebracht. Er waren er bij om aan het raam te hangen, om aan juf Ann te geven, om aan juf Wendy te geven, ... Ze vertelde ons dat we wel niet zo graag tekent. Dan was het de beurt aan Jennifer. Jennifer had foto's van haar grootouders meegebracht en een artikel over de nieuwe K3. Ja, ons rubriekje "kleuteractualiteit" slaat wel goed aan! Jennifer vertelde kort wat over haar grootouders. Arthur had dan weer een verrassing mee in een zak. Rarara, wat zou dat zijn? Wat zijn we nieuwsgierig ... en het is ... een overal! Wat heeft dat met oma en opa te maken? Arthur legde ons al vlug uit dat hij opa Ieper vaak in de tuin helpt en dat hij daarom vaak deze overal draagt bij opa. Arthur had ook nog wat foto's mee van zijn grootouders. Ook deze foto's werden aan het bord gehangen! Margaux mocht de praatronde afsluiten. Zij had ook heel wat foto's van haar grootouders meegebracht. Er zaten zelfs een paar foto's bij waarop Margaux gek deed ...

Na de praatronde gebeurde er iets raars. Juf Joke kwam opeens onze klas binnen gelopen en riep heel luid "Brand!". Oeps, brand!? Gelukkig brande het niet echt maar was het wel een brandoefening. Nu weten we dat goed moeten luisteren naar de juf, in een rij gaan staan en dan rustig naar het grasveldje stappen.

Na de brandoefening was het al speeltijd en na de speeltijd werkten we verder aan ons cadeau voor de grootouders. En nee, we vertellen lekker niet wat het cadeautje wordt. Dat blijft nog een geheim en een verrassing! Natuurlijk speelden we ook in de hoekjes van de klas. Net voor de middag was het de beurt aan Flonflon. Hij vertelde ons heel wat over zichzelf en over zijn familie! En ja, we begrijpen Flonflon echt wel al goed hoor!

Na de middag was het tijd voor het middagonthaal en het godsdienstmomentje. Tijdens het godsdienstmomentje hadden we het nogmaals over pater Damiaan. Heel wat kleuters hadden gisteren immer op tv gezien of op de radio gehoord dat hij heiligverklaard is. Maar wat is dat dan en waar hebben ze dat dan gedaan?

Na het godsdienstmomentje werkten we nog verder aan ons cadeau voor oma en opa en speelden we nog veel in de hoekjes van de klas. Net voor we naar huis gingen vertelde juf Wendy nog een verhaaltje over een opa en zijn kleinzoon. We vonden het echt een mooi verhaal, en zo stil dat we waren! En dan was het alweer tijd om afscheid te nemen en te zeggen "Tot morgen, allemaal!"

 

18:48 Gepost door juf Wendy in Thema's | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

09-10-09

vrijdag 9 oktober 2009

Ook deze ochtend hadden we een praatronde. Elias mocht die vandaag openen. Hij had 2 plastieken plaatjes meegebracht en daarop was er een sticker geplakt. De ene sticker ging over de zoo en de andere over een huis. Hij was echt fier om dit aan de andere kleuters te tonen. Aaron vertelde dan weer iets over Cars. Ja, alle jongens in onze klas zijn gek van Cars. Vandaag konden er maar 2 kleuters iets vertellen tijdens de praatronde omdat de tijd van de time timer al op was. Ja, wat gaat de tijd toch vlug vooruit!

Na het ochtendonthaal mochten we in de hoekjes van de klas spelen. We speelden ook nog eens het matrix-spel van Martha de koe! Ook het kleuren-en-vormen-spel van Zion en de kleurenmemorie hebben nog altijd aantrek. Amélie en Arthur zijn dan al weer 3 dagen in de weer met het maken van patronen met parels! Ze zijn er allebei echt gek van. Bewonder maar eens hun prachtwerkjes op de foto's!

Na de speeltijd mocht groepje 2 naar de computerles. Deze week kregen ze geen stempels mee naar huis maar mochten ze genieten van een lekker snoepje van meester Frederik. Mmmm, zo zijn de computerlessen nog leuker! Hihihi ...

Net voor de middag hebben we dan nog wat gewerkt rond rijmwoordjes (eindrijm). Dit is belangrijk voor het 1ste leerjaar. Daarom moeten we heel wat oefenen hierop. Vandaag mochten we rijmen op de kleuren (o.a. rood, blauw, groen, geel, wit, ...). Bij sommige kleuren vindt je heel wat rijmwoordjes, andere zijn dan weer een stuk moeilijker!

In de namiddag was het tijd voor een godsdienstmomentje. Naar aanleiding van de heiligverklaring van pater Damiaan, nu zondag. Heeft juf Wendy het levenverhaal van pater Damiaan verteld. Tijdens het verhaal hoorden we verschillende namen van landen o.a. Hawaï, Molokaï, ... Telkens juf Wendy vertelde over een land zochten we dat op de wereldbol op en keken we hoever dat lag van België!

Na het godsdienstmomentje was het al tijd voor de speeltijd en na de speeltijd hebben we nog eens ons kleurenliedje van deze week herhaald. En toen was het alweer tijd om naar huis te gaan. Vandaag zeggen we niet "tot morgen", maar "Prettig weekend en tot maandag!"

 

18:57 Gepost door juf Wendy in Thema's | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

08-10-09

donderdag 8 oktober 2009

Deze ochtend had Obe een vraag voor ons. Hij kent nu wel al de kleuren maar stel dat hij iets groen wil schilderen en hij heeft geen groen maar wel rood, blauw en geel. Wat dan? Kan je zelf ook kleuren maken? Natuurlijk Obe, wij weten wel hoe we dat kunnen doen! Luister maar eens ...

Hocus pocus met wat franje, rood en geel wordt oranje!
Hocus pocus met een zoen, blauw en geel wordt groen!
Hocus pocus met wat raars, blauw en rood wordt paars!

En dat probeerden we natuurlijk ook uit. Wat rode verf en wat gele verf samen mengen en ja hoor, we kregen oranje! Blauwe verf en gele verf samen werd groen en blauw en rood samen veranderde in paars. Wauw, wij kunnen toveren!

Na ons tovermomentje was het tijd voor de praatronde. Rani mocht vandaag de praatronde openen. Ze had gekleurde blokjes meegebracht naar de klas. Geel, rood, ... Ze vertelde dat de blokjes eigenlijk in bad lagen. Zij en mama spelen altijd samen met de blokjes en spuiten elkaar dan nat! Dolle pret in de badkamer bij Rani! Hihihi ... Jelien vertelde ons dan weer dat ze zaterdag mag gaan zwemmen. En dan nog wel in hetzelfde zwembad als waar Angy altijd gaat! Misschien komen ze elkaar wel tegen!? Daarna was het de beurt aan Arthur. Arthur vertelde ons dat hij verzot is op tractors. Hij ziet ze graag en hij heeft al eens in een echte tractor mogen zitten. Wat vond hij dat leuk. Als laatste was Zion aan de beurt. Hij vertelde over zijn Cars-spulletjes dat hij thuis heeft. Wat heeft hij er veel!

En toen kwam meester Pieter piepen ... het was immers tijd voor onze turnles. En ja, juf Wendy kwam eens kijken naar onze turnles en nam wat foto's terwijl we aan het turnen waren!

Na de speeltijd werden de laatste kaartjes voor de grootouders afgewerkt, werd de laatste hand gelegd aan Flonflon en mochten we spelen in de hoekjes van de klas. Arthur is al dagen bezig om een mooie figuur te maken met de parels en vandaag mochten we zijn kunstwerk bewonderen! Prachtig gedaan, Arthur!

Na de middag mochten we een nieuw spel spelen met juf Wendy. Het was een matrixspel van Martha de koe. Martha is een heel avontuurlijke koe en reist de hele wereld rond met haar luchtballonnen. Haar luchtballonnen hebben wel allemaal een verschillende vorm en kleur en wij moesten de juiste plaats voor de juiste luchtballon zoeken op het spelbord. Maar het lukte ons zeer goed!

En natuurlijk speelden we ook deze namiddag naar hartelust in de hoekjes van de klas. En nu was de poppenhoek en de winkel terug open! Joepie! En zo vloog de tijd voorbij tot het alweer tijd was om afscheid te nemen van elkaar en ons liedje te zingen. Tot morgen, allemaal!

 

20:05 Gepost door juf Wendy in Thema's | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

07-10-09

woensdag 7 oktober 2009

Oh nee! Toen we deze ochtend in onze klas aankwamen was het weeral rommel in de onthaalhoek. Zou de kleurentovenaar weer langsgekomen zijn? We vroegen het aan Obe maar hij had alleen maar geslapen. Hij had dus niemand gezien of gehoord. Gelukkig wist Porsinetje het ... zij had de kleurentovenaar gezien! De kleurentovenaar had vandaag heel wat spulletjes met de kleuren paars, roze, zilver, goud, bruin, grijs en oranje door elkaar getoverd. Gelukkig wisten wij van aanpakken en in geen tijd waren alle kleuren netjes gesorteerd! Dikke duim voor onszelf! Hihi ...

Na het sorteren van alle spulletjes was het tijd voor ons onthaalliedje, de kalenders, de daglijn, ... En dan natuurlijk ook de praatronde. Vandaag mocht Wout de praatronde openen. Hij vertelde over Febe. Daarna mocht Alejandro iets vertellen. Hij vertelde over de film en het boek van Cars en over zijn kippen die hij thuis heeft. Hij heeft ons ook beloofd dat, als hij ooit kuikentjes heeft, ze mee mogen komen naar de klas. Als laatste was Arthur aan de beurt. Ook hij heeft wat verteld over Cars.

Na de praatronde hadden we het nog kort over de familie van Fiston (Bonjour Flonflon). We keken wie er weer bij de familie hoorde ... en toen mochten we allemaal zelf een flonflon maken. We gingen met kleurpotloden en scharen aan de slag! Het resultaat zijn echte kleurrijke flonflons! Juf Wendy moet nu alleen nog alle Flonflons lamineren en klaar zijn onze stokpopjes!

We speelden natuurlijk ook in de hoekjes van de klas. Vandaag had juf Wendy spelletjes op alle tafels gezet. Iedereen mocht een plaatsje uitkiezen in de klas en we speelden naar hartelust onze spelletjes (o.a. memorie, kleuren-en-vormen-spel, noppers, ...).

En toen was het alweer tijd om naar huis te gaan! Jammer, want de tijd gaat vliegensvlug voorbij! We staken Obe en Porsinette in bed en zongen ons afscheidsliedje! Tot morgen!

 

13:09 Gepost door juf Wendy in Thema's | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

06-10-09

dinsdag 6 oktober 2009

Toen we deze ochtend in onze klas aankwamen lag er gelukkig geen rommel in het midden van de kring. Obe vertelde ons dat er niemand langsgekomen was deze nacht. De kleurentovenaar was dus ook aan het slapen. Maar in onze klas was er deze nacht wel ruzie tussen Obe en Porsinette. Porsinette had gezegd tegen Obe dat hij nog geen kleuren kent. Eigenlijk is dat wel waar want wij hebben Obe gisteren geholpen op alle kleuren juist bij elkaar te leggen. Maar Porsinette zei ook dat de kleuren niet juist lagen. Maar toen we om meer uitleg vroegen begrepen we het ... we hadden gisteren alle blauwe spulletjes bij elkaar gelegd maar je hebt lichtblauw en donkerblauw. Het is allebei blauw maar toch wat verschillend. Zo was het hetzelfde met groen. We hebben Obe en Porsinette dan maar uitgelegd en getoond dat je lichte en donkere kleuren hebt! Gelukkig kennen wij de kleuren goed!

Na onze uitleg over lichte en donkere kleuren was het tijd om het onthaalliedje te zingen, de kalenders in orde te brengen, te kijken wie er in onze klas is en wie niet, ... En toen was het tijd voor de praatronde! Heel wat kleuters hadden artikels mee van K3. Joepie! Ons bord bij "kleuteractualiteit" vult! Maar natuurlijk is ook andere actualiteit steeds welkom! Vele kleuters hadden ook spulletjes meegebracht om gewoon eens te tonen aan de andere vriendjes. Mooi! En toen klopte meester Pieter op onze deur want het was al tijd voor de turnles! Joepie!

Na de speeltijd mochten er vriendjes nog wat verder werken aan de kaartjes voor oma en opa. De andere vriendjes mochten in de hoekjes van de klas spelen of met de kleurenmemorie. Ook Porsinetje mocht meespelen in de hoekjes ...

Net voor de middag spraken we nog wat Frans met Flonflon. Flonflon kwam ons wat vertellen over de familie van Fiston. Maar wie is Fiston nu weer? Oui, Fiston est un garçon! En zo bespraken we de hele familie met Flonflon! En toen meneer de directeur binnenkwam konden we hem begroeten in het Frans ... Bonjour!

Na de middag keken we eerst welke vriendjes er in de klas waren en welke vriendjes wat ziek waren en toen was het tijd voor het godsdienstmomentje. De gordijnen werden dicht gedaan, het licht werd uitgedaan en het kaarsje werd aangestoken. Deze week werken we rond kleuren maar ook op onze wereldbol heb je verschillende huidskleuren. Om die wat te leren kennen luisterden we naar het verhaal "Mijn papa is voor niemand bang, of toch!?". Daarin leerden we dat de mensen er verschillend uitzien van huidskleur maar dat ze daarom niet anders zijn dan wij ... Iedereen is verschillende maar toch zo gelijk!

Na het godsdienstmomentje mochten we nog even in de hoekjes spelen. Jammer genoeg was het poppenhuis en de winkel vandaag gesloten. Dit komt omdat we gisteren wat wild waren en daarom heeft juf Wendy ons wat gestraft ... donderdag mag het gelukkig weer open! We kijken er alweer naar uit. We mochten deze namiddag wel spelen met een spelletje van Zion. We moeten eerst een figuur kiezen en daarna blokjes (op vorm en kleur) vinden. Als we alle juiste blokjes gevonden hebben en die correct op de plank leggen bekomen we een mooie figuur.

Net voor we naar huis gingen leerden we nog een nieuw liedje ... "Weet je welke kleur?". Terwijl we het liedje zongen had juf Wendy een pot met kleurtjes erin en we mochten telkens een blokje eruit nemen en zeggen welke kleur het was. En toen was het alweer tijd om wat terug te blikken over de dag, afscheid te nemen van Flonflon, Obe en Porsinette en ons afscheidsliedje te zingen. Tot morgen allemaal!

 

17:37 Gepost door juf Wendy in Thema's | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

05-10-09

maandag 5 oktober 2009

Rommel, rommel, rommel en nog eens rommel. Dat lag er in onze klas toen we deze ochtend binnen kwamen. En waar was Obe naartoe? Wat is er toch gebeurd? Dieven in onze klas? Kleuters die rommel gemaakt hebben? Wie zal het zeggen ... natuurlijk! Obe weet het want hij was wel in onze klas! Dus eerst op zoek naar Obe. Hij zat verstopt in het poppenhuis onder een tafeltje. Hij vertelde ons dat de kleurentovenaar langs gekomen is. Hij heeft heel wat gekleurde spulletjes achtergelaten in onze klas en heeft dan alle kleuren door elkaar getoverd. En toen werd Obe bang en heeft hij zich in het poppenhuis verstopt! Gelukkig kunnen wij Obe helpen om alle kleuren weer netjes bij elkaar te leggen: geel, rood, blauw, groen, zwart en wit. Zo, alles is terug netjes en dan kunnen we eindelijk beginnen met het ochtendonthaal. We begonnen het ochtendonthaal met ons onthaalliedje. Vandaag was juf Wendy niet alleen om gitaar te spelen want Zion had ook zijn speelgoedgitaar meegebracht! Leuk! En zoals elke maandag werden de taakjes opnieuw verdeeld. Daarna eens kijken wie er in onze klas aanwezig is, de kalenders in orde brengen, de daglijn overlopen, ... En dan was het tijd voor de praatronde! Dat wordt een lange praatronde, zoveel spulletjes in het midden van de kring! Amélie D. toonde ons haar gekleurde playmaïs. Daar zitten echt wel veel kleuren tussen! Maité had iets anders bij ... Matroesjka-popjes! Iedereen vond het wel leuk om daar naar te kijken en Maité was superfier om de popjes aan iedereen te tonen! Lotte toonde haar roze kriebeldiertje met gekke pootjes en ook Jennifer had heel wat gekleurde spulletjes bij. Alle spulletjes werden na afloop op onze zandtafel gelegd. Die is nu omgetoverd tot thema-tafel!

Vandaag had juf Wendy ook iets nieuws aan het bord gehangen. Er hangde nu een blaadje met daarop "kleuteractualiteit" en eronder hangde er een artikel van de nieuwe K3! Juf Wendy legde uit dat, als wij iets in de krant zien dat we leuk of belangrijk vinden, dat we dat dan mogen uitknippen (als dat mag van de mama en papa natuurlijk) en dat we het dan ophangen aan het bord en wat bespreken! Zo leren wij ook al eens in de krant kijken en de actualiteit te volgen.

Na al dat praten en luisteren was het al tijd voor de speeltijd. Joepie! Na de speeltijd was het tijd om te werken en te spelen in de hoekjes van de klas. Vandaag zijn we begonnen met het maken van een kaart voor oma en opa voor het grootoudersfeest. We kregen enkele druppeltjes ecoline van juf Wendy en die mochten we met een rietje helemaal uitblazen over het blad ... daar wordt je dronken van! Hihihi ...

Net voor de middag speelden we een kleurenmemorie en omdat het spel nog niet uitgespeeld was tegen de middag, deden we tijdens het middagonthaal verder. En wie won er het spel???? Natuurlijk wij, de kleuters! Wij hadden 15 punten en juf Wendy 0 punten! Joepie, joepie, joepie, wij zijn gewonnen!

In de namiddag werkten we nog wat verder aan de kaart voor opa en oma, speelden we veel in de hoekjes en luisterden we naar het verhaal van Louis de kamelion. Hij wou zo graag alle kleuren hebben ... En toen was het alweer tijd om naar huis te gaan. Je ziet het ... we hebben echt een drukke dag achter de boeg! Tot morgen!

 

18:35 Gepost door juf Wendy in Thema's | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

02-10-09

vrijdag 2 oktober 2009

Vandaag hadden we echt een super drukke dag voor de boeg ... Het begon al met het ochtendonthaal. Om er zeker van te zijn dat we om 9u30 zouden klaar zijn, had juf Wendy de time timer gezet! Zo konden ook wij meevolgen hoelang we nog bezig mochten blijven. De praatronde werd vandaag geopend door Julie, maar toen Julie op de praatstoel zat was ze opeens vergeten wat zou wou zeggen. Oeps! Dan was het maar de beurt aan Sita. Sita had vandaag 3 pony's meegebracht en die wou ze eens aan de andere vriendjes laten zien. Ze vertelde ons ook dat ze er heel graag mee speelt! Na Sita was het de beurt aan Margaux. Margaux wou niets vertellen maar wel eens haar vis aan iedereen laten zien. Angy was de voorlaatste. Zij vertelde ons over het zwembad waar ze soms gaat zwemmen, want er zijn daar wel blauwe lichtjes! Als laatste was Rani aan de beurt. Ook zij had heel wat spulletjes mee die ze wou laten zien aan de andere vriendjes ... Vlug, vlug want de tijd is bijna op!

En toen was het alweer tijd voor iets anders! We werkten vandaag onze visbokaal af. We zorgden ervoor dat er zand onderaan lag, we plakten onze vissen op en maakten het geheel af met plantjes. Pfff, we hebben echt moeten doorwerken hoor! Maar het is ons gelukt!

Na de speeltijd mocht groepje 1 naar de computerles bij meester Frederick. Toen we terug kwamen toonden we fier onze stempels die we verdiend hadden omdat we al moeilijke oefeningen konden maken. Bedankt mama's en papa's die ons brachten en terug haalden! Jullie zijn echte schatten!  

Na de middag was er echt niet meer veel tijd! Op vrijdag is het altijd een beetje een verkorte namiddag. We legden nog de laatste hand aan onze visbokaal en speelden in de hoekjes van de klas. Na de speeltijd was het opruimtijd en dan was het alweer tijd om Obe in bed te stoppen en ons afscheidsliedje te zingen ... En Porsinette ... die mocht vandaag mee met Margaux! Geniet van het weekend en tot maandag! 

17:04 Gepost door juf Wendy in Thema's | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

01-10-09

donderdag 1 oktober 2009

Deze ochtend keken we wat raar toen we in onze klas kwamen. Er zat een nieuw vriendje te wachten op ons ... Nee, geen echt vriendje maar een nieuwe klaspop, Obe! Obe wordt ook een klaspop net als Porcinette en Flonflon. Welkom in onze klas, Obe! Zoals elke ochtend hadden we ook vandaag weer het ochtendonthaal. We keken we er afwezig was, wie op school moest eten en we brachten de kalenders in orde. Voor de praatronde van start ging legde iedere kleuter zijn of haar spulletjes in het midden van de kring bij het juiste kaartje en toen ... toen kwam meester Pieter op onze deur kloppen want het was al tijd voor onze turnles! Het vertellen zou voor deze namiddag zijn! Hop ... een gaan turnen! Na de turnles was het al tijd voor de speeltijd.

Na de speeltijd mochten we een boekje vol tekeningen maken voor Amélie. Amélie heeft gisteren naar het ziekenhuis moeten gaan. Ze is geopereerd en nu moet ze nog een paar daagjes thuis blijven om te herstellen. Veel beterschap, Amélie en we missen je echt wel in ons klasje! We mochten ook nog wat verder werken aan onze visbokaal. Gisteren schilderden we het water en vandaag mochten we de vissen tekenen. Iedereen ontpopte zich als een echte kunstenaar!

Na de middag mochten we eindelijk vertellen over onze spulletjes! Amélie en Arthur vertelden over de boekjes die ze meegebracht hadden en Leon vertelde ons wat meer over zijn konijntjes. Hij vindt zijn konijntje echt wel lief en het is grijs! Hij toonde ons zelfs hoe groot het konijntje was, maar het moet wel nog veel groeien hoor! Na al dat vertellen was het tijd voor een stukje film. Leon had de videocassette van Nemo meegebracht en we mochten met z'n allen naar een stukje film kijken! En net toen het spannend werd, moesten we terug naar de klas om ons klaar te maken voor de speeltijd. Jammer!

Net voor we naar huis gingen mochten we nog spelen in de hoekjes van de klas en wat verder werken aan onze visbokaal! Wat hebben wij toch veel werk! En dan was het alweer tijd om naar huis te gaan. We zongen nog ons afscheidsliedje, staken Obe en Porcinette in bed en "au revoir"!

17:34 Gepost door juf Wendy in Thema's | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

30-09-09

woensdag 30 september 2009

Deze ochtend was het een rare ochtend want het was niet juf Ann die op de stoel zat in de kring maar wel juf Wendy. Weten jullie hoe dit komt? Nee? Wel wij zullen het jullie wel eens vertellen. Juf Ann had deze week een geheimpje en gisteren moest ze naar de dokter. Toen ze gisteren terug kwam van de dokter mochten wij ook haar geheimpje weten ... Spannend! Juf Ann vertelde ons dat er een babytje in haar buik zit! Joepie! We mochten allemaal eens voelen aan de buik van juf Ann maar dan kwam er ook minder goed nieuws. Omdat er een babytje in de buik zit mag juf Ann niet meer komen werken. Dat vonden we allemaal heel jammer! En daarom komt juf Wendy nu naar onze klas! Hopelijk beleven we ook heel wat leuke momenten met juf Wendy!?

Deze ochtend begonnen we zoals altijd met het ochtendonthaal. Nu wat anders want juf Wendy had een nieuw onthaalliedje meegebracht. Ze speelde het eerst eens op haar gitaar en dan mochten we met z'n allen meezingen. Na het zingen maakten we Porcinette wakker en was het tijd om alle kalenders in orde te brengen. En we sloten het onthaal af met de praatronde. Ook dit is een beetje anders dan bij juf Ann. Nu liggen er 4 kaartjes in het midden van de kring. We mogen spulletjes meebrengen van thuis en dan moeten we ze bij het juiste kaartje leggen. Tijdens de praatronde mogen we dan onze spulletjes eens tonen aan de anderen, erover vertellen, ernaar luisteren, ... Vandaag mocht Rani voor de eerste keer de praatronde openen. Ze had een vis meegebracht, Nemo. Nemo is haar lievelingsknuffel en ze slaapt ook heel dicht bij Nemo want hij is een beetje bang in het donker. Na Rani was het de beurt aan Jelien. Jelien vertelde ons dat ze nieuwe kleerdjes meegebracht had voor Flonflon. Even laten zien ... Prachtige kleerdjes! Wat was Flonflon blij! Daarna liet Sita ons haar tekening zien. Het was een tekening voor juf Wendy! Prachtig! En als laatste was Alejandro aan de beurt. Hij had een kaartje van Cars meegebracht en wou dit eens tonen aan de andere kleuters. En zo mocht Alejandro ook de praatronde voor vandaag sluiten!

Na al dat vertellen en luisteren was het tijd om te werken en te spelen. Een aantal kleuters mochten aan hun visbokaal schilderen en de andere kleuters werkten ondertussen verder aan hun werkje met de ketting. De kleuters die dan nog overbleven mochten in de hoekjes van de klas spelen. Joepie! Na al dat spelen en werken was het al vlug tijd om naar het toilet te gaan, fruit te eten en naar de speelplaats te gaan. Joepie! Buiten spelen!

Na de speeltijd mochten we verder schilderen aan onze visbokaal, verder kleuren aan onze ketting of in de hoekjes spelen. Na een tijdje was het tijd om op te ruimen ... handen in de lucht en we zingen ons liedje! Was was de klas netjes opgeruimd! We hebben echt ons best gedaan!

Na het opruimen blikten we even terug op de voormiddag. Wat hebben we allemaal gedaan? Met wie hebben we allemaal gespeeld? Was het leuk? Waarom (niet)? En dan was het tijd voor ons afscheidsliedje. Ook dit is een nieuw liedje ... het gaat over de dieren van de boerderij die gaan slapen. En zo was het al tijd om de jassen aan te doen en de boekentassen klaar te maken. Daar zijn de mama's en de papa's al! Tot morgen allemaal!

13:45 Gepost door juf Wendy in Thema's | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |